Mıhlama Ve Mıhlamacılık

Mıhlama Mıhlamacılık pırlanta telkari gravür gümüş yüzük

Mıhlama; yerleştirmek, çakmak anlamına gelmektedir. Kıymetli metal alaşımlarından yapılmış takıların (yüzük,küpe,kolye vs.) metal gövdeleri (montür) üzerine taş takma işlemine mıhlama sanatı denir. Mıhlama takı imalatının önemli bir aşamasıdır. Takılara kıymetli metalden daha pahalı olan taşlar (elmas,zümrüt,yakut,safir) mıhlanır.

 

Böyle takıların ismi mücevher olur. Mücevherin albenisini arttıran, değerini ikiye katlayan ustaların çalıştığı bir alandır mıhlama sanatı. Kıymetli taşları montürlere mıhlayanlar, yani takıya giysilerini giydirenler, nazlı olur, az konuşur, susarlar. Gerçekten reklamı ve konuşmayı pek sevmezler. Haklılar. Usta'yı altın bir montüre pırlanta yerleştirirken yani mıhlarken izlemek onlara hak vermek için yeter. Luplar, iğne deliğinden küçük boşluklardır ve toplu iğne başı kadar küçük pırlantalar ile çalışırlar.

 

 

Mıhlayıcı, sanatını icra ederken aynı anda iki farklı amaç gözetmektedir. Bunlar; taşı yuvadan ayrılamayacak şekilde sıkıca sabitlemek ve taşın rengini, parlaklığını ve ışığını azami seviyeye çıkarmaktır.

 

 

Mıhlama işleminde montür ve taşın durumuna göre çok fazla teknik kullanılmaktadır. Ancak her teknikte esas olan, taşların maden tarafından sıkıştırılarak sabitlenmesidir.

 

Mıhlama çeşitleri

 

 

Mıhlama ustası, ürünün görünümüne de yön vermektedir. Mıhlamacılıktaki estetik, ürünün kalitesini artırmaktadır.

 

Etiketler: Mıhlama Mıhlamacılık pırlanta telkari gravür gümüş yüzük
Temmuz 29, 2021
Listeye dön
Kategoriler
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR