Pırlanta fiyatı nasıl belirlenir

Pırlanta fiyatı nasıl belirlenir

Pırlanta fiyatı nasıl belirlenir

Pırlanta Rapaport olarak adlandırılan uluslararası piyasalarda her Cuma yayımlanan bir listedir. Burada her boy her renk taşın fiyatları ayrı ayrı pırlanta piyasasına sunulmaktadır.

 

Pırlantada fiyatı belirleyen en önemli 4 unsur yada 4C dediğimiz özelliklerdir. Bunların ilk 2 özelliği pırlanta renk ve berraklıktır. Pırlantanın rengi ve berraklığı yükseldikçe fiyatı da artar çünkü pırlanta daha nadir bulunan taş özelliğine bürünür ayrıca pırlanta fiyatlarının belirlendiği uluslararası borsalarda pırlantalar Renk, berraklık ve karata göre fiyatlandırılır. Bu açıdan 0.50 karat F renk VVS berraklığında bir taş, 0.60 karat I renk VS berraklığında bir pırlantadan çok daha pahalıdır çünkü daha nadir bulunan bir pırlantadır.

Pırlanta ürünün fiyatı taşın karatı büyüdükçe katlanarak artar. Örnek verecek olursak bir yüzüğün üstünde bir sürü küçük boy pırlantalardan toplam 1 karat var, diğer tarafta da tek başına 1 karatlık bir taş var. Bu durumda tek başına 1 karat olan pırlanta diğer yüzükten çok daha pahalı olacaktır.


Bu durumda F renk iyi I renk kötü bir pırlanta mıdır?

Asla. Pırlanta bize Allah’ın hediye ettiği nadir bulunan taşların en değerlisidir. Gerçek bir I renk taş güzel bir montürün (yüzük) üstünde çok çok güzel gözükecektir. Bu iş biraz bütçe meselesidir. Eğer bütçeniz yetiyorsa F rengi de alabilirsiniz. Daha kolay bir örnek verecek olursak biri Kore aracı iken biri Mercedes’tir. Ama ikisi de çok güzel arabalardır. Umarız vermek istediğimiz örneği anlatabilmişizdir.

SI berraklığında bir taş ile VS yada VVS arasındaki fark nedir?

SI 1 berraklığındaki bir pırlantada tüketici pırlantaki izleri çıplak gözle göremez. Bu izleri pırlanta mağazalarının sahip olduğu büyüteçler ile eğitimli bir göz görebilir. Bu açıdan bütçeye göre SI1 pırlanta almakta makbuldür. Tabi o taşın gerçekten SI 1 olduğunu bilmek kaydı ile. VS taşlarda ise yine pırlantacıların sahip olduğu büyüteç ile pırlantaya bakmanız gerekmektedir. Büyüteç ile bir taşın VS olduğunun anlaşılması ya bir gemolog (taş uzmanı) yada ustalaşmış bir pırlanta eksperinin anlaması mümkündür. VVS taşlarda ise büyüteç ile karar vermek çok zordur. Özellikle VVS1 ile VVS2 taşın farkını anlamak neredeyse imkansızdır. Bu tip taşları anlamak için özel mikroskop gerekmektedir. IF berraklığındaki taşın üstünde ise iz yoktur. Berraklığı mükemmeldir. Doğada çok nadir bulunurlar. Pike diye tabir edilen taşlarda ise pırlantadaki izler çıplak gözle belirgin olarak seçilir. Bu tip pırlantalar makbul değildir. Bu açıdan pırlanta satın alırken iyi bir renk pırlanta bulduysanız ve berraklığı SI1 ise bu tip pırlantanın alınması makbuldür. Tabi VS ve VVS daha da makbuldür. Bu tamamen tüketicinin bütçesi ile alakalıdır. Yukarıdaki araba örneği burada da geçerlidir (Daha kolay anlamanız açısından). SI1 taşı Toyota dersek, VS yada VVS taşı Mercedes diyebiliriz.

İki farklı firmada altın gramı ve pırlanta büyüklüğü ve pırlanta renkleri aynı olan yüzükler var ama biri diğerinden %’de 30 pahalı niçin?

Çünkü diğeri markaya yatırım yaptığı için fiyatlarını arttırmak zorundadır (Televizyon reklamı, mağazalar zinciri, yazılı medya reklamları ….). Bu diğerinin diğerinden daha kaliteli ya da kalitesiz olduğu anlamına gelmez. Sonuçta pırlanta pırlantadır. Eğer elinizde gerçekten bir laboratuvardan çıkmış sertifika var ise güven problemi yoktur. Birde şu açıdan düşünürseniz işler daha farklı hal alabilir. Cartier'den bir karat yüzük almakla X kuyumcudan bir karat almak farklıdır. Birinde 2 kat fazla fiyat vardır ancak tüketicinin bütçesi eğer yetiyorsa Cartier'dan almayı tercih eder. Bu kişinin doğası ile alakalıdır. Birinde 1 karatlık yüzük alıyorsunuz diğerinden ise Cartier'den bir karatlık yüzük alıyorsunuz. Ürünler aynı firmalar farklıdır. (İkisininde uluslararası sertifika verdiğini kabul edersek)

 
Etiketler: Pırlanta fiyatı nasıl belirlenir
Haziran 24, 2020
Listeye dön
Kategoriler
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR